Kakaový dort s pudinkem - bez lepku, vajec a mléka

14. července 2018 v 17:26 | Mitsuki |  Strava
Možná se Vám název receptu, co se týče dietního omezení, zdá poněkud extrémní. Ale jsou lidé, kteří tyto potraviny ze zdravotních důvodů opravdu nesnesou a těm přináším vychytaný recept, který jsem zkoušela několikrát, a že to trvalo, než se povedl. Ve výsledku je však velmi jednoduchý :-)
Před nedávnem mě hodně rozhořčilo, když jsem podle jiného receptu z bezlepkových potravin připravovala bábovku. Ale ejhle, součástí byl pudink, který běžně obsahuje lepek, o čemž jsem neměla ani tušení! Takže pozor, rada pro bezlepkáře: Pečlivě čtěte složení potravin! Lepek je v pudinku, kypřícím prášku a tam kde je prostě napsáno pšenice - smůla! :-/
Inspirovala jsem se tímto receptem, protože nejsem až takový génius, abych něco takového sama vymyslela.



SUROVINY:

Korpus

1,5 hrnku rýžové mouky
1 hrnek cukru písek
1/4 hrnku kakaa
1/2 lžičky soli
1 prášek do pečiva bezlepkový
1 balení vanilkového cukru
2 lžičky octa
1/3 hrnku oleje
1 hrnek vody

Pudinkový krém

1,5 balení bezlepkového pudinku
0,5l rostlinného mléka (např. dělala jsem ze Zajíc pohankový nápoj)

Smícháme sypké suroviny a tekuté suroviny (pozor, nesypte prdopeč přímo do vody!), vzniklé těsto vlijeme do nádoby vytřené máslem a vysypané moukou*/vyložené pečícím papírem. Pečeme na 170°C asi 30 min (zhruba, propečenost zkouším špejlí, dort je hotový, když se těsto nelepí).

Krém je v podstatě pudink, takže se řídíme instrukcemi na pudinkovém balení. Jakmile nám pudink zhoustne, dáme ho chladit do lázně, přikryjeme folií. Na korpus nanášíme ani ne moc tekutý ani tuhý (to už se dělá blanka a při roztírání se tvoří hrudky).

Dozdobíme čím chceme, můžeme polít čokoládou nebo jen obložit ovocem, to už je na vás :-)

Samozřejmě ten hrnek cukru není zrovna to, by odporučila Světová zdravotnická organizace, ale s množstvím si můžete pohrát, sáhnout můžete i po třtinovém cukru, ale pozor na med, konzistence těsta by se mohla změnit, pokud byste jím cukr úplně nahradili. Jako nedělní zákusek před procházkou se to hodí, tak s chutí do toho, půl je hotovo! :-)

*recept je tvořen pro ty, kteří nemohou pouze mléko jako takové, ale máslo je samozřejmě taky mléčný výrobek


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama