(5) MUDr. Tomáš Papajík o kávě

7. dubna 2016 v 21:27 | Mitsuki |  O kávě
Nedávno jsem se zúčastnila přednášky pana doktora Tomáše Papajíka, přednosty hemato-onokologické kliniky v Olomouci, kde jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí (i když hodně informací se kryje už s mým článkem (1) O kávě- kde se vzala, tu se vzala - hlavně z toho historického hlediska), o které bych se s vámi chtěla podělit. Přednáška se jmenovala Káva jako nápoj a lék, což už samo o sobě napovídá, jak na ni pan doktor nahlíží. Povídání se konalo v rámci komunitní organizace Medicafe, což je setkávání doktorů a různých odoborníků, mediků i laiků v Café restaurant Fontána v Olomouci.


Na začátku se mluvilo hlavně o její historii - káva byla objevena v Etiopii 850 n. l., kdy jeden pastevec zpozoroval rozjařené a energické chování svých koz po té, co se napásly neznámého keře. Pastevec sám jeho plody okusil a zjistil jeho povzbuzující účinky a později se s tímto objevem svěřil zdejšímu opatovi. Ten rostlinu zatratil, nazval dílem ďábla a vhodil do ohně. Ze spálených bobů ale ucítil zvláštní aroma a začal se o kávovník více zajímat. Údajně z něj vařil nápoje svým mnichům, aby jim pomohl zahnat únavu při modlitbách.

Pan doktor tedy vyprávěl jednu z možných legend jejího objevu. Ačkoliv tedy není jasné, zda je pravdivá, prvenství kávy připadá Arabskému poloostrovu, kde se datují první přípravy tohoto nápoje od 15. století, v tomto období byla otevřena vůbec první kavárna v Jemenu. Pití kávy se stalo obřadem a její tajmeství bylo přísně střeženo. Až koncem 15. století se rozšířila do světa, nejprve do Benátek a kávu začali oficiálně přestavovat Holanďané, kteří pěstovali kávovníky a zakládali plantáže na Cejlonu, v Indii a Jávě. Z Holandska se dostal kávovník až k Ludvíku XIV. do Francie a odtud se údajně rozšířil do Brazílie díky milostnému vztahu brazilského poručíka a Francouzky, která mu pomohla přepašovat kávová zrna do jeho domoviny.

Káva se tedy postupně rozšířila do celého světa a pěstuje se zejména v tropických oblatech (žlutě).


http://www.nationalgeographic.com/coffee/images/mapM.gif


Co se týče obsahu látek v kávě, samozřejmě na prvním místě je potřeba zmínit onen zázračný kofein.
Základní schopností kofeinu je vazba na receptory adenosinu, což je látka, kterou si mozek vytváří v okamžiku únavy nebo před spaním. Adenosin se v těchto situacích napojuje na určité receptory mozkových buněk a způsobuje výrazné zpomalení nervové aktivity. A protože se kofein adenosinu chemickou strukturou podobá, obsazuje jeho recptory a tím adenosin blokuje. Dochází tak k oddálení nástupu spánku.
Je také známo, že kofein stimuluje vylučování žaludeční kyseliny a enzymů pepsinu, což má v normálním případě příznivý vliv na trávení. Osoby trpící peptickými vředy jícnu, žaludku nebo dvanáctníku by se ovšem měli kávě vyvarovat (a to i bezkofeinové, protože v kávě se nachází i jiné látky, které dráždí žaludeční sliznici.)
Kofein zvyšuje účinek léků tlumících bolest a používá se v kombinaci s kyselinou acetylsalicylovou.
Mimo jiné způsobuje kofein i stažení mozkových cév, zvýšuje se mozková činnost a tím se aktivují nadledviny - vylučuje se adrenalin, ten prohloubí dýchání, zrychlí srdeční činnosti a stáhne cévy na povrchu těla. Zajišťuje tak krevní zásobování svalů, následně i vzestup krevního tlaku a zrychlené odbourování zásobních cukrů.
Podílí se také na uvolňování bronchů společně s další obsaženou látkou teofylinem (součástí léků proti astamtu).

V kávových zrnech také nalezneme kyselinu chlorogenovou, její obsah je zejména v kávě zelené, tedy nepražené, a vykazuje antioxidační účinky. Podobně působí též přítomné fytoestrogeny a flavonoidy.

Pozitivní účinky
Káva funguje jako prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby či jako zmírňující činidlo pro tato onemocnění, dle klinckých studií slouží k prevenci vzniku kožních nádorů, karcinomů tlustého střeva, slivnivky břišní, jater, prostaty, prsu i ovaria. Snižuje riziko metabolického syndromu a obezity, diabetes mellitus 2. typu, dokonce zvyšuje buněčnou senzitivitu k inzulínu. Například také brání šíření streptokoků v ústech, zlepšuje metabolismus jater nebo podporuje střevní motilitu. U těhotných nepoškozuje plod při dávkách pod 300mg. Krevní tlak káva zvyšuje jen krátkodobě.

* V počátcích evidence based medicine (medicína založená na důkazech) byl proveden pokus na dvojčatech odsouzených k smrti, kdy jednomu z nich byla dlouhodobě podávána káva, druhému čaj (bohužel jsem si nepoznamenala jaké dávky a jak dlouho). Ve prospěch kávy se zdálo být dřívější úmrtí toho dvojčete, které kávu nepilo.

Známé druhy

Extistují dva základní druh - Arabica a Robusta (více zde).

Za šampaňské mézi kávami je považována Jamaica Blue Mountain, která je známá svou krásnou vyvážeností, jemnou sladkostí a příjmeným aroma kvítí s nevtíravým a vytrvalým kakaovým koncem s chutí oříšků a bylin. Jak název napovídá, dováží se z Jamajky, kde se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách okolo 2000 m, hojně se vyváží do Japonska.

Havajská konfa Coffee je dalíš oblíbeným druhem odrůdy Kona, která je pěstována pouuze v oblasti Kona. Pokud je káva pěstovaná kdekoli jinde na Havaji, nemůže používat název Kona. Jde o kávu komplexní vůně s lehce kořeněnou chutí.


* V kávě našli své zalíbení i mnozí umělci, už Honoré de Balzac popíjel při své literární tvorbě až 60 šálků denně, Voltaire o 10 méně a Bach složil kávovou sonátu.

* První webová kamera byla vynalezana v CERNu, aby mohli vědci monitorovat, zda nedokapala kávová konvice, která byla poměrně dost vzdálená od jejich pracoviště.

* U kvalitní kávy nebyly nalezeny žádné nežádoucí účinky, pouze špatně skladovaná káva, obsahující plísně a toxiny, může způsobit zdravotní obtíže.



POMOCNÉ ZDROJE:
  • http://www.cerstvakava.cz/clanky/chemie-v-kave/
  • http://institut-kavy.cz/cs/horni-menu/kava-a-zdravi/kofein-a-jeho-ucinky-na-lidsky-organismus/
  • http://www.darka-shop.cz/katalog/kavy-z-celeho-sveta/kavy-plantazni/kavove-speciality/jamaica-blue-mountain#text_2
  • http://coffeesofjamaica.com/wp-content/uploads/2014/04/wallenford-april-17-2013.jpg
  • http://dailypastime.net/wp-content/uploads/2014/09/kofein-520x245.jpg
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 11. dubna 2016 v 20:49 | Reagovat

My jsme si před rokem přivezli z Jamajky Jamaica Blue Mountain, chtěla jsem se kouknout i do výrobny, ale bohužel s malým prckem to nešlo.
I když jsem spíše čajoholik, kávu si dám když na ni mám jen vyloženě chuť, což je tak přibližně jednou do měsíce. Ale když už, tak chci, aby byla kvalitní, žádná hnuska za deset korun z automatu :)

2 I am Jane I am Jane | Web | 27. května 2016 v 17:22 | Reagovat

Já musím mít každý den v poledne kávu :)

3 Luci Large Luci Large | E-mail | Web | 27. května 2016 v 17:33 | Reagovat

Ja si dám raz za čas raňajkovú kávu, ktorá obsahuje sušené mlieko, cukor a trocha drvenej kávy. Chutí mi, je to vynikajúci nápoj, ale či mi prospieva to si práve nemyslím. Zvyčajne ma po nej začne bolieť hlava a ani trochu sa necítim "silnejšia". Môže to byť aj vekom, keď už v tak mladom veku pijem kávu, alebo to môže byť niečím iným.
Je pravda, že káva je predlohou mnohých umelcov - teba napríklad :), ale aj mojej kamarátky, ktorá šálku kávy používa ako zátišie na fotku, či mnohých umelcov, ktorí o káve píšu, maľujú pomocou kávy. Dá sa využiť mnohoráko a je podľa mňa životným štýlom, nie len "istou potravinou" v našej kuchyni :) :)

4 Otavínka Otavínka | Web | 27. května 2016 v 17:47 | Reagovat

Jsem mile překvapena. Před třemi lety jsem se dozvěděla přímo v nemocnici na interně, že káva by se neměla pít, je-li člověk nemocen se žlučníkem a slinivkou. Ale zřejmě má na to každý jiný názor.

5 Polgara Polgara | Web | 28. května 2016 v 9:57 | Reagovat

Za článek moc děkuju, je čtivý a krásně napsaný. Potěšily i dodané zdroje, odkud bylo čerpáno. Kávu miluju a nedovedu si bez ní představit svoje ráno :-)

6 Budúca mamina Budúca mamina | Web | 28. května 2016 v 10:27 | Reagovat

milujem kávu ♥

7 Pražský poděs Pražský poděs | E-mail | Web | 28. května 2016 v 13:31 | Reagovat

Káva má být černá. Čistá. Bez mlík a tadytěch nesmyslů. Vždycky mě baví lidi, co mi nabízí, že skočíme na kafe a objednaj si pak cappucino, nebo další kraviny, nedej bože s příchutí.
Když chcete ochucený mlíko, tak tomu ale neřikejte káva.
Ha, tak mě napadá...konečně nastal čas na to si koupit pořádnou džezvu :D

Mimochodem, přikládám pro pobavení i poučení: www.piccoloneexistuje.cz

8 Jana Jana | E-mail | Web | 28. května 2016 v 16:59 | Reagovat

Miluji kávu, www.snopes.com :) Jinak moc krásný článek, jsem ráda, že je na titulce ...

9 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 28. května 2016 v 17:53 | Reagovat

Pozitivní účinky nebo ne, kafe mi vůbec nechutná. Ale voní hezky.

10 surpan surpan | E-mail | Web | 29. května 2016 v 9:37 | Reagovat

O té své instantní kávě, které vypiju litr denně asi nemá cenu ani psát, co? :-D

11 Fredy Fredy | Web | 29. května 2016 v 11:08 | Reagovat

já mám ráda kávu s citrónem.... :-)

12 takze-asi-tak takze-asi-tak | E-mail | Web | 29. května 2016 v 12:15 | Reagovat

60 šálků denně? :o Právě dopíjím svůj čtvrtý a už teď vím, že nebudu spát příští tři dny...

13 Paige Douglas Paige Douglas | Web | 29. května 2016 v 19:28 | Reagovat

Jedine čo pijem je buď raňajková káva, kapučíno alebo latte...neviem či mi to nejako pomáha :D Na originálnu kávu som si ešte netrúfla, pretože mi veľmi nechutí a ja si všetko tak veľmi rada sladím :D

14 wyrdfell wyrdfell | Web | 19. července 2016 v 18:25 | Reagovat

Zajímám se o kávu, v budoucnu bych byla ráda baristka a měla svou vlastní kavárnu v Ostravě. Děkuji za tento článek, fakt moc pěkný a zase se mi rozšířily obzory!

15 Jinoch Jinoch | 1. června 2017 v 12:00 | Reagovat

Vyberte si ten správný kávovar dle značky, ale také dle jiných parametrů:

http://www.espressoservis.cz/kavovary.html

16 Tarko Tarko | 2. června 2017 v 8:48 | Reagovat

Potřebujete servisovat svůj kávovar? Různé značky můžete servisovat prostřednictvím coffeeservice-

http://coffee-service.cz/servisovane-znacky/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama