(2) O kávě - Ristretto

1. listopadu 2015 v 21:08 | Mitsuki |  O kávě
Konečně začínám s rozepisováním seriálu o kávě. Tento pátek jsem napadla olomouckou kavárnu Café 87 se svou spolužačkou a odhodlala se k novém druhu kávy, který jsem doposud neochutnala a jejíž název mi byl cizí. Ristretto. Co v sobě skrývá šálek tohoto nápoje?




Tedy, ristretto pochází z jižní Itálie, konkrétně ze Sicílie. Když vám ho naservírují se skleničkou vody, skoro se zaleknete, že vám přinesli espresso, tak je mu podobné. Avšak ristretto má trochu menší objem, okolo 20 ml. Nápoj byl zmenšen kvůli krajním vysokým teplotám a kávoví milovníci se chtěli vyvarovat zvýšení teploty organismu.


Při přípravě se extrakce zastaví dříve při stejné hrubosti mletí, nebo se káva umele jemněji a přibližně za stejný čas stihne protéci pákou méně vody. V kavárně se upřednostňuje první způsob, protože přenastavování mlýnku je složitější.


Ristretto je chuťově méně hořké, ale o to výraznější je jeho sladkost a acidita. Toho si nešlo nepovšimnout, takže pokud nejste na jeho chuť zvyklí, je opravdu dobré mít po ruce onu skleničku vody. Rozhodně mě ale příjemně překvapilo a nabudilo do pátečního podzimního rána :-)





ZDROJE: http://www.piccoloneexistuje.cz/ristretto

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Otavínka Otavínka | E-mail | Web | 4. listopadu 2015 v 9:51 | Reagovat

Chutě máme každý jiné. Já jsem přesvědčená, že nejlepší kafe dělají "U Elviska", čili v Rockové kavárně a cukrárně 21 na ulici Masarykova 36. Možná mi dáš za pravdu.

2 Mitsuki Mitsuki | Web | 6. listopadu 2015 v 16:15 | Reagovat

Možná, ještě jsem neobrazila dostatek kaváren, abych hodnotila, kde je jaká káva nejlepší ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama