(1) O kávě - Kde se vzala, tu se vzala.

11. září 2015 v 22:00 | Mitsuki |  O kávě
Nevím, jestli už jsem o ní mluvila, ale pokud ne, tak teď se k ní konečně vyjádřím. Ke kávě. S kávou, při kávě, na kávě. Rozhodla jsem se psát seriál O kávě. Je to nápoj a chuť, kterou jsem si během posledního roku naprosto zamilovala a že o ní skoro nic nevím, mi začíná docházet až teď. Přece musíme dobře znát to, co je nám nejbližší... :-P Pojďme se pod perexem dozvět, co to káva je a odkud pochází.



Káva je nápoj připravovaný z plodů kávovníku (coffea), což je vlastně rod dvouděložných rostlin z čeledi mořenovitých, který zahrnuje asi 100 druhů stromů a keřů. Mezi nejvýznamnější druhy patří kávovník arabský (coffea arabica) a kávovník statný (coffea robusta). Směsí z těchto druhů i dalších se mletím jejich pražených semen získává prášek pro výrobu nápoje se silně charakteristickou vůní a černou barvou.

Místem, odkud pravděpodovně káva pochází, je Etiopie. Odtud byla ve 13. a 14. století válečníky rozšířena až do Jemenu, kde se v 18. století stala výsadou obyvatel Arabského poloostrova. Zde se stala obrovským zdrojem příjmů, a tak byl pod těžkými tresty vývoz kávových zrn zakázán. Ale jak to že známe kávu i my dnes? Buďme vděčni Holanďanům, kteří ji tajně v 17. století přivezli a rozšířili její pěstování do Indie a Ceylonu. Další krádeží tentokrát Holanďanům se dostala i na území Ameriky. Na její další expanzi se podíleli také Angličané a Španělé.

První pražská kavárna byla otevřena v roce 1714 pod malostranskou Mosteckou věží a provozoval ji původem Arab Georgius Hatalah z Damašku, zvaný Jiří Theodat.

Co se týče základních druhů, rozlišujeme kávu vyráběnou z již zmíněného kávovníku arabského, jehož plodů se připravuje káva o nižším obsahu kofeinu a její chuť je popsána jako jemná a nasládle lahodná. Z kávovníku statného se vyrábí větší kávová zrna s vyšším obsahem kofeinu a drsnější chutí. Nejméně známým je coffea liberica, jehož zpracování tvoří velké zisky, ale jeho chuť je příliš hořká a kvalita průměrná. O rozdělení konkrétních kávových nápojů se dozvíte v dalších dílech ;-)

O účincích kávy na lidský organismus jsou dodnes vedeny spory. Je jisté, že není vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem, se zažívacími potížemi nebo s gastritidou. Záleží také na jejím množství, protože je návyková. Nedoporučuje se pití kávy společně s mlékem, protože tak zaťežuje slinivku břišní i žlučník. Doporučená denní dávka kofeinu je 300 mg, což odpovídá 3 šálkům kávy, ale není příliš vhodná turecká káva, do které se během její přípravy uvolňují škodlivé látky.

Já už zkrátka kávu miluju, ale bohužel jsem si navykla právě na silného turka, ačkoliv mi postačí vždy jeden šálek denně, ráda bych vyzkoušela i další druhy kávy. Rozhodla jsem se nebýt rasistka (viz video níže), obrážet kavárny a poznávat a hodnotit jednotlivé typy kávy, lišící se přípravou i servírováním. Tak snad vám tento seriál přiblíž svět kávy o trochu více a provoní vaše volné chvíle kávovým snem :-)


https://www.youtube.com/watch?v=It6Or5A_SHs



ZDROJE:
  • http://www.svetkavy.cz/info_historie.php
  • wikipedia
  • http://www.mojemedunka.cz/clanek.aspx/zdravi/clanek/kava-s-mlekem-jen-obcas
  • http://www.cerstvakava.cz/clanky/zdravotni-ucinky-kavy-a-jeji-dopad-na-lidsky-organismus/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama